Hummus cu ardei copți – De post și Fără Gluten

Toată lumea știe cum se face humusul, da?
Dacă nu, înveți acum. Nimeni nu s-a născut învățat.

Este simplu, ieftin, rapid și foarte delicios. Alternativă foarte colorată la iahnia de fasole! Proabil ai mai auzit. Rețeta nu-i așa de originală.

Ideal pentru celiaci pentru că este gluten free.
Optim și pentru vegani și vegetarieni pentru că-i de post.
Excelent ca aperitiv la orice petrecere pentru că se poate prepara cu o zi înainte.
Se poate pune pe pâine proaspătă sau prăjită, dar și pe biscuiți sărați (crackers). Ca iahnia de fasole.

Știu că-i făinos și oamenii care se respectă nu mănâncă făinoase pe pâine.
Băi, atunci eu nu mă respect, bine? 

Idee de servire. Prefer feliile mai mici

Grad de dificultate: redus 
Timp de preparare: 15-20 min dacă năutul e fiert (conservă/borcan)
Porţii: 2  Pentru mai multe porții, dublează/triplează cantitățile

Ai nevoie de blender sau robot vertical, orizontal... de care ai. 



Ingrediente:
  • 350 g năut fiert din conservă/borcan/congelat și cum mai vrei tu
  • 2 ardei copți – de la congelator sunt super. La fel de buni și ăia la borcan cumpărați poate. Dacă nu ai ardei copți, poți pune paprika/boia de ardei dulce. 2 linguri. Gustul va fi puțin diferit, dar te asigur că e foarte bun și așa
  • 2-3 căței de usturoi
  • 6 linguri ulei de măsline sau de care ai 
  • Sare după gust (1/2 linguriţă de ex.)
  • Opțional dar foarte indicat –  face bine la circulație, inimă, digestie, etc., arde grăsimile, și, mai ales, este afrodisiac. Pune peste tot 1 ardei iute/boia de ardei iute sau 1/2 linguriţă de boia de ardei iute
  • Opțional suc de lămâie, piper negru, semințe de in, floarea soarelui, dovleac, susan, etc.
Mod de preparare:
  • Dacă nu ai năut fiert, îl pui la umflat cu o noapte înainte în apă caldă. Ca fasolele. Îl fierbi până se sfărâmă
  • Dacă e din conservă, poate să nu fie fiert destul, mai fierbe-l 5-10 minute, după nevoi
  • Ardeii ori îi coci pe loc, ori îi cumperi gata gătiți sau îi scoți din congelator
  • Curăță cățeii de usturoi și taie-i mărunt 
  • Pune uleiul în blender sau vas înalt, adaugă năutul, usturoiul, ardeii copti, (eventual boiaua de ardei iute, sucul de lămâie, piperul, semințele) și fă totul praf. Praf, băi! Bine, cremă. 
După care fie îl servești simplu, cu foi de țelină, pe pâine proaspătă sau prăjită, pe crackers sau faci paste cu el. Am eu mai multe rețete. Caută pe blog. 

***
Te-ai abonat la newsletter?
Cum adică "Nu"?!
Apasă aici și vei primi Gratuit 10 Rețete – plus câteva idei si recomandări prețioase – în format PDF.
Documentul poate fi salvat pe computer sau se poate imprima. 
Dacă ai apreciat ori ți-a fost de folos, TE ROG dă un like, share, lasă un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alătura-te la fomidabila pagina de Facebook. O găsești tu pe undeva pe aici. Se plimbă aiurea. Nu știu ce-i cu ea. :)

Dacă nu ai observat, sunt doua meniuri SUS pline cu fel de fel de rețete.

Când cauți ceva pe blog, folosește diacritice (ă, â, î, ș, ț). Dacă nu găsești ce te interesează, încearcă o combinație de cuvinte cu și fără diacritice: varză varza, roșii rosii, brânza branza, curăţă maţe chişcă curata mate chisca.

Nu ezita să mă urmărești sau să-mi citești cărțile pe Amazon.
Mulțumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

Fotografie de pe Pixabay

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii